Blogpost 7 – 6 september 2020

Proef! Twee Griekse wijnen voor de gevorderde w(f)ijnproever

In deze Proef! beoordeel ik twee heel bijzondere Griekse wijnen. Griekenland is als wijnland redelijk onbekend bij het grote publiek. Maar als er iemand is die hier alles over weet, is het wel Ioannis Mylothridis! Hij runt de webshop Oenopolis.vin. Ik ontving onder meer een witte wijn uit Santorini en een rosé uit het noorden van Griekenland. Twee eigenzinnige wijnen die mijn smakenpalet behoorlijk hebben wakker geschud…

Over webshop Oenopolis.vin

Oenopolis.vin is nog jong: sinds mei 2020 is de website live. Maar daarachter zit een enorme bak aan kennis en ervaring! Ioannis Mylothridis begon in 2001 in de bediening van het restaurant van zijn ouders, waar hij doorgroeide tot sommelier. In 2013 startte hij met de verkoop van zelf geïmporteerde wijnen, samen met zijn vader. En nu zet hij zijn passie voor wijn voort in zijn eigen high-end webshop, gespecialiseerd in Griekse wijn, gedistilleerde dranken en delicatessen. En dat op een mooi vormgegeven website. Naast uitgebreide informatie over wijnhuizen, vind je bij iedere wijn een gedetailleerde beschrijving van de geur- en smaakaroma’s in de vorm van tekst én moderne graphics. Ik houd ervan!

Griekse wijn?

Toen Ioannis mij vertelde over zijn assortiment aan Griekse wijnen, was ik als echte wijnliefhebber uiteraard meteen nieuwsgierig. Er ging een wereld voor mij open, want ja… geef toe: wie aan Griekse wijn denkt, denkt aan de ‘retsina’ en zoete muskaatwijn. Maar dat vooroordeel wil ik bij deze meteen de wereld uit helpen. Griekenland is meer dan alleen zoete wijn; de Griekse wijnmakers zijn wel degelijk goed in het produceren van kwaliteitswijnen. Sterker nog: met meer dan 3000 jaar ervaring zijn zij de meest ervaren wijnmakers van Europa. Ze zijn alleen minder bekend bij het grote publiek dan hun concullega’s uit de grote wijnlanden Frankrijk, Spanje of Italië. De kracht van Griekenland ligt in het gebruik van eigen (inheemse) druivenrassen. De wijnen blijven op die manier authentiek. Bijna overal in Griekenland wordt wel wijn gemaakt; meestal op kleine schaal. 

Wijn 1: Inheemse druif Assyrtiko

Ook op het prachtige eiland Santorini wordt wijn geproduceerd! De inheemse druif die daar schittert, is de Assyrtiko. Deze groeit heel laag bij de (vulkanisch zwarte) grond, om ‘m te beschermen tegen de harde wind op het eiland. Het ras staat erom bekend volledig te kunnen rijpen zonder zijn zuurtegraad te verliezen. En laat ik nu juist een liefhebber zijn van wijn met veel zuren… Dus ik kon niet wachten om deze druif te leren kennen.

Ik proefde de Assyrtiko Wild Ferment (2018) van Gaia Estate; een klein wijnhuis aan de kust van Santorini. Deze witte wijn onderging een ‘wilde gisting’: de ene helft van de druiven fermenteerde in RVS vaten, de andere helft in vaten van drie verschillende soorten hout: Frans en Amerikaans eik en acacia uit Zuid-Frankrijk. De meest dominante, wilde gisten op de schillen van de druiven bepalen uiteindelijk het karakter van de wijn. En dat is een pittige! In de geur van deze lichtgeel gekleurde witte wijn ontdek ik aroma’s van grapefruit, limoen, bloesem en vuursteen. Een intense geur die ik in eerste instantie niet goed kon plaatsen. Want in vergelijking met de ‘bekendere’ druiven als de Pinot Grigio of Sauvignon Blanc is dit een unieke! 

En de smaak? Hoog in zuren, zoals verwacht, maar tegelijkertijd geeft de wijn een rijk mondgevoel. Ik moest even wennen aan deze bijzondere smaak, want ik heb nog nooit zoiets geproefd! Vooral aroma’s van mineralen en citrusfruit overheersen. Ook in de afdronk blijven ze redelijk hangen. Een smaaksensatie waar je ook zeker iets bij moet eten. Als aperitief is deze wijn namelijk iets te stevig. Denk bijvoorbeeld aan kabeljauw met tomatensaus of gegrilde kip met avocado en citroen.

Kortom: dit is een krachtige witte wijn met authentieke aroma’s, van een zeldzame druif. Als je een beginnend wijndrinker bent, zou ik deze niet direct aanraden. Het is er één voor de ‘gevorderde w(f)ijnproevers’! Wil je een bijzondere wijn om jezelf én medewijnliefhebbers te verrassen? Dan moet je deze Assyrtiko zeker proeven! Ik geef ‘m een 7,5

Wijn 2: Een rosé die jou op het verkeerde been zet

Door naar de volgende wijn! Nog zo’n uniek exemplaar: een rosé van Cabernet Sauvignon en Grenache Rouge. Ik heb het over de Fegites rosé (2018) van wijnhuis Oenogenesis uit Doxato Drama, gelegen in het noorden van Griekenland. ‘Fegites’ betekent ‘dakraam’ in het Grieks. Vandaar het bijpassende logo op het etiket, dat is afgeleid van glas-in-lood. Dit verwijst naar ‘verlichting van donkere plekken, om daarmee de waarheid aan het licht te brengen’. De oenoloog van het wijnhuis bedoelt daarmee dat zijn wijnen geen verborgen geheimen hebben.

Oké, verder met de proefnotitie! In de geur herken ik aroma’s van kruiden, wilde bloemen, aardbei en mandarijn. Het is een bijzondere geur die mij echt op het verkeerde been zette. De aroma’s deden mij namelijk ook denken aan marmelade. De oranje-roze rosé traant bovendien licht in het glas. Op basis van deze bevindingen verwachtte ik een zoete smaak, die zelfs bijna richting dessertwijn gaat. Maar niets is minder waar! Bij de eerste slok proef ik wel een zoetje, maar al snel komen de kruidige aroma’s en zuren naar voren. Absoluut een droge, frisse wijn met een eigen karakter. De afdronk vond ik niet heel lang. Dat kan anders zijn als je de wijn langer bewaart: deze rosé is namelijk gemaakt om nog een paar jaar in de fles te rijpen!

De rosé blijft overigens prima overeind staan bij gekruid eten. De uitgesproken smaak van de wijn past goed bij ingrediënten met aardse geuren en smaken, zoals champignon, truffel en olijven. Om bij het heerlijk gekruide Griekse eten te blijven: denk aan bruin brood met olijvenpasta en olijfolie of een portie dolmadakia (gevulde wijnbladeren).

Tja, you love it or you hate it: deze rosé is zo uniek, dat de meningen wel eens verdeeld kunnen zijn als je ‘m proeft met een groepje medewijnliefhebbers! Wederom is het er één voor de ‘gevorderde’ wijnproever. Ik weet niet zeker of ik deze rosé nog een keer zou kopen, maar… bijzonder is hij wel! Daarom geef ik ‘m een mooie 7.

Wow, er ging een (Griekse) wereld voor me open. Bedankt voor deze proefervaring, Ioannis. Of om nog even in Griekenland te blijven…: efcharistó!

De prachtig oranje-roze gekleurde ‘Fegites’ rosé van wijnhuis Oenogenesis (2018).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: