Blogpost 2 – 4 juni 2020

Proef! Twee pareltjes van Luxury Wines

Tijd voor een eerste rubriek op mijn blog! In ‘Proef!’ beoordeel ik wijnen. Soms één mooie fles, soms twee of drie. Om zelf van te leren en te oefenen met goed proeven. Want het is nog best lastig om aroma’s te duiden… Maar ook om jou als lezer mee te nemen in mijn proefnotities en het uiteindelijke oordeel. Welk cijfer geef ik de wijn?

Ik trap af met twee wijnen. Bijzondere wijnen, kun je wel stellen. Ik heb ze ontvangen van de webshop Luxury Wines. In deze Proef! beoordeel ik een Pinot Grigio uit Veneto / Friuli-Venezia Giulia, Italië en een Aglianico uit Campania, Italië.

Over Luxury Wines

Voordat ik de wijnen introduceer, verdient de webshop waar deze vandaan komen eerst een introductie. Luxury Wines is opgericht in 2019 in het mooie Saint-Tropez, door twee jongemannen van beide 19 jaar jong: Stan Kelders en Tim Tolk. Zij kennen elkaar van de basisschool en zijn sindsdien goed bevriend. Stan heeft Commercieel Business Management gestudeerd; een goede basis om een eigen bedrijf te starten. Zijn ouders hebben een cateringbedrijf, waardoor Stan al op jonge leeftijd gewend was aan culinair eten en drinken. Wijn is zijn passie en wat dat betreft kan hij zijn compagnon Tim de hand schudden. Samen zetten zij zich enthousiast in om hun webshop uit te laten groeien tot dé plek waar je bijzondere wijnen kunt vinden!

Stan en Tim halen, met veel plezier, alles uit de kast om de klant de wijn naar wens te leveren. Hierbij richten zij zich voornamelijk op bijzondere soorten wijn: “wijnen met een uitstekende kwaliteit, die nog niet ontdekt zijn”, oftewel onbekende pareltjes. Hoe leuk is het dat ik twee van deze pareltjes mag proeven!

Wijn 1: Pinot Grigio zoals ik ‘m nooit eerder proefde

Met de titel geef ik al een beetje weg waarom deze Pinot Grigio mij verraste. Het is geen ‘typische’ Pinot Grigio met frisse zuren en aroma’s van citrusfruit en perzik waardoor de wijn een fris en fruitig karakter krijgt. Nee, déze Pinot Grigio is net even anders… De wijn (2018) is van wijnhuis Bosco del Merlo, gerund door de broers Roberto en Carlo Paladin, en ligt op de grens van de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië.

Pinot Grigio ‘Tudajo’ van wijnhuis Bosco del Merlo

De kleur van de Pinot Grigio is licht strogeel. In de geur vind ik hints van rijpe citrusvruchten, met name sinaasappel. Ook ruik ik er een beetje ananas in. En uiteindelijk herken ik bloesem in de geurige aroma’s van deze Pinot Grigio. Maar wat mij écht verraste, was de smaak. Een ronde, volle smaak waar ik vooral rijpe gele appel in proef. Dat heb ik nooit eerder in een Pinot Grigio geproefd! Het duurde ook even voor ik deze aroma herkende; ik bleef maar proeven, walsen, proeven… Op een gegeven moment pakte ik toch maar mijn aromawiel erbij, als hulpmiddel om aroma’s te herkennen. Appel, dus!

Maar deze ronde smaak en de rijpe fruitaroma’s zijn niet gek bij de druif Pinot Grigio, ook wel Pinot Gris genoemd (vanwege de lichtgrijze kleur van de druif). Deze vormt namelijk van nature veel suiker. Ik heb ook eens gelezen dat de druif een ‘neefje’ is van de Chardonnay. Dat verbaast me niks, gezien de ronde smaak van de Pinot Grigio in mijn glas. Daarnaast kunnen de wijnen van de Pinot Grigio behoorlijk uiteenlopen qua smaak. Van droog tot zoet en van aroma’s als citroenrasp tot meloen. In ieder geval staat de druif Pinot Grigio bekend om levendige witte wijnen die geschikt zijn als aperitief en bij vis en lichte pastagerechten.

Oké, verder met mijn proefnotitie… Achter in de mond proef ik kruidigheid én het bekende bittertje dat in veel Italiaanse wijnen te vinden is. De wijn heeft een vrij lange afdronk, die net als de smaak vol en rond is. Bijzonder is dat de zuren zeker nog aanwezig zijn. Gelukkig, want daar houd ik van! Ik heb namelijk liever een frisse wijn die hoog is in zijn zuren (denk: Verdejo, Sauvignon Blanc), dan een volle wijn (denk: Chardonnay, Viognier). 

Kortom: deze Pinot Grigio is een complex exemplaar waar ik veel smaken in herken en waarvan de afdronk lang blijft hangen. Of ik de wijn nog eens zou inschenken…? Daar twijfel ik aan, omdat ik zo erg moest wennen aan de smaak. Maar de wijn is absoluut heel interessant om te ‘ontleden’, want dat vond ik wel even een ontdekkingsreis bij deze wijn. Leuk! Daarom krijgt deze Pinot Grigio van mij een 8,5.

Wijn 2: Zwoele Aglianico uit het warme zuiden

Door naar de volgende wijn! Een Aglianico (2013) van wijnhuis Rocca del Dragone in de streek Campania, in het zuiden van Italië. Grenzend aan de Tyrreense zee, met Napels als hoofdstad. Een bijzonder verhaal schuilt achter de naam van het wijnhuis. Rocca betekent in het Italiaans een hoge versterkte vesting, zoals een klein kasteel. Hoog op de berg Monte Petrino liggen de ruïnes van een oude Rocca die in de middeleeuwen ‘Rocca del Dragone’ werd genoemd. Een lokale legende vertelt dat hier een draak leefde. De lokale bevolking, bang voor de bedoelingen ervan, wilde het opsporen en doden. Maar de draak wilde niets liever dan met rust gelaten worden. Daarom bouwde hij deze Rocca om zichzelf te beschermen. De inwoners konden de Rocca nooit doorbreken en slaagden er dus nooit in de draak te doden. Sommige locals zeggen vandaag de dag dat je hem op de meest winderige avonden nog altijd kunt horen…

Aglianico van wijnhuis Rocca del Dragone

Mooi hè? Een sprookje… Ik vind het altijd leuk om meer te weten te komen over wijnhuizen, want dan heb ik meer gevoel bij én respect voor de wijn die ik proef. Zoals deze Aglianico, een druif die ik (heel eerlijk!) nog nooit eerder heb geproefd. Dat maakte mij natuurlijk extra nieuwsgierig. Even wat achtergrondinformatie: zoals de druif Nebbiolo in het noorden van Italië de held is, zo is Aglianico heer en meester in het zuiden van Italië. De wijnen worden vaak de ‘Barolo’s’ van het zuiden genoemd, vanwege de hoge kwaliteit. Hij staat bekend als druif met veel body en (rijpe) tannines. De wijnen ervan kunnen hoog in alcohol zijn. Het is aan te raden om de oudere wijnen van deze druif een uurtje te decanteren, oftewel overschenken in een karaf. Dankzij de zuurstof kan de wijn zich meer openen en zichzelf zachter presenteren. Een echte ‘eetwijn’, want zo’n volle wijn heeft een pittige maaltijd nodig. Denk aan wild en vlees van de barbecue.  

En hoe vind ik de Aglianico van Rocca del Dragone? De wijn is heel donker van kleur, met in de rand een rode gloed. Hij traant ook een beetje in het glas. Deze kenmerken duiden op een iets oudere (gerijpte) wijn en dat klopt ook bij deze; hij is immers van het jaar 2013.  Geuraroma’s van rijp zwart fruit knallen mijn glas uit! Bramen, bessen en een hint van kersen. De smaak is zwoel, vol en krachtig. Ik herken kruidigheid als laurier, maar ook tabak, peper en hints van vanille. Die laatste aroma duidt er meestal op dat de wijn op hout heeft gerijpt. Ook dat klopt bij dit exemplaar: zo’n 30% van de wijn heeft tien maanden op eikenhouten vaten gerijpt, om de smaken rijker over te laten komen. En dat is zeker gelukt! De wijn smaakt zelfs zo warm in mijn keel dat ik in eerste instantie dacht dat de wijn een hoog alcoholpercentage heeft. Maar dat valt mee: 13%. Die warme smaak komt dus puur door de zwoele aroma’s in deze wijn. En ook de afdronk is lang en krachtig. Als borrelwijn veel te zwaar; nee, hier moet een stevige maaltijd tegenover staan. 

Omdat ik zelf niet zo’n groot fan ben van het zwoele, bijna ‘zoete’ karakter van veel Italiaanse wijnen, is dit niet helemaal mijn wijn. Maar hij is zeker wel complex, met diepgang en kwaliteit. En daar beoordeel ik wijnen op. Daarom krijgt deze van mij een mooie 8.


Ik ben een proefervaring rijker dankzij deze twee wijnen uit bella Italia. Dank jullie wel Stan en Tim, dat ik deze onbekende pareltjes mocht proeven! Ik wens jullie veel succes met jullie webshop Luxury Wines, waar ik zeker nog eens wat zal bestellen. Proost!

2 gedachten over “Blogpost 2 – 4 juni 2020

  1. Jij kunt wel héél smakelijk vertellen. Ben groot fan van Italiaanse wijnen en heb nu heel veel zin om de wijnen te kopen en zelf te proeven. Dank voor deze aanstekelijke proef!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: