Blogpost 4 – 4 juli 2020

Wijnclub Grand Cru: oude versus nieuwe wijnwereld

Hoe leuk is het om als wijnliefhebber lid te zijn van een wijnclub?! In groepsverband wijn proeven en nieuwe smaken ontdekken is niet alleen gezellig, maar ook nog eens leerzaam. Sinds januari 2020 ben ik lid van Wijnclub Grand Cru, onder leiding van Smaakvermaak (Margret Weijers) in Limmen. Samen met mijn moeder, die net zo’n wijnliefhebber is als ik! Op maandagavond 22 juni stond de proefavond in het teken van oude versus nieuwe wijnwereld. Ik nam een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc mee.

Yes, we mochten weer!

Vanwege de coronamaatregelen stond het leven in Nederland even stil: horeca was dicht en dat betekende helaas ook dat Wijnclub Grand Cru niet bijeen mocht komen. Maar… na regen komt zonneschijn. Op maandagavond 22 juni mochten we weer, yes! Met in totaal dertien wijnliefhebbers kwamen we, op anderhalve meter afstand, samen in Kookstudio De Hofsteede te Limmen. We waren allemaal blij elkaar weer te zien na zo’n lange, en gekke, tijd! Ook Margret was weer heel enthousiast. Na een rondje horen hoe het met iedereen ging, begonnen we met het thema van deze proefavond…

Thema: oude versus nieuwe wijnwereld

Iedere Wijnclub-avond heeft een eigen thema. Een aantal van de leden neemt een specifieke wijn mee die in dat thema past, in opdracht van Margret. Deze avond stond in het teken van oude versus nieuwe wijnwereld.

Oude wijnwereld: tradities en wetten

Als we het hebben over de ‘oude wijnwereld’, spreken we over traditionele wijnlanden in Europa. Dus met name Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Duitsland. In deze landen zijn de wijnmakers gebonden aan eeuwenoude tradities, gewoontes en natuurlijk ook wetten. Zo’n 8.000 jaar geleden werd in Europa al wijn gemaakt! Om kwaliteit te waarborgen, zijn de eisen voor wijnmaken dus streng. En terecht, want zó ontstaan de meest prachtige, complexe wijnen. De wijnmakers zijn gericht op kwaliteit en beoordelen hun oogst daarom ook kritisch; ieder jaar weer opnieuw. Zo kan een bepaalde wijn, die ieder jaar wordt geproduceerd, tóch per oogstjaar anders smaken.

Nieuwe wijnwereld: vrijheid, blijheid

Als we het hebben over de ‘nieuwe wijnwereld’, spreken we over de wijnlanden buiten Europa. Denk aan Zuid-Amerikaanse landen, Australië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Deze landen maken ook al honderden jaren wijn, maar dat is natuurlijk veel ‘korter’ dan Europa met duizenden jaren ervaring. In tegenstelling tot alle wetten en regels in de oude wijnwereld, zijn wijnmakers in de nieuwe wijnwereld juist vrij om aan te planten wat ze willen! Ze experimenteren erop los en dat resulteert in nieuwe smaken. Wat ook opvalt, is dat de wijnmakers buiten Europa veelal gericht zijn op kwantiteit, in plaats van kwaliteit. Zo kan een bepaalde wijn, die ieder jaar wordt geproduceerd, ieder (oogst)jaar precies hetzelfde smaken. Voordeel is dan wel dat je altijd weet waar je aan toe bent.

Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc van wijnhuis Simonsig.

Wijnen, wijnen!

Vanavond stonden acht wijnen op de planning. Ook ik mocht een wijn meenemen! De opdracht: een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika (nieuwe wijnwereld), die géén houtlagering heeft gehad. Na een korte zoektocht had ik een mooie gevonden bij Rootring Wijnen in Alkmaar, dankzij advies van Nathan. Een Chenin Blanc (2019) van wijnhuis Simonsig uit de bekende Zuid-Afrikaanse regio Stellenbosch. Voor iedereen die de opdracht krijgt een wijn mee te nemen geldt: vertel ook iets over de wijn en neem een uitdraai mee voor alle leden. Omdat ik het onwijs leuk vind om infographics te maken, verzamelde ik informatie in die stijl! Nieuwsgierig? Klik op de knop hieronder.

1. Chenin Blanc ‘oude stijl’ versus ‘nieuwe stijl’

Leuk, we begonnen de avond met mijn meegenomen Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Tegenover een… jawel: Chenin Blanc uit de ‘oude wijnwereld’! Om precies te zijn uit de Loire, Frankrijk: een Vouvray sec. Heel interessant om twee dezelfde druiven, uit een heel ander gebied, tegenover elkaar te proeven. Want de verschillen waren duidelijk aanwezig! In de Franse witte wijn roken en proefden we aroma’s van citrusfruit en mineralen. De zuren waren duidelijk aanwezig. In het Zuid-Afrikaanse exemplaar herkenden we aroma’s van bloesem en abrikoos. De druiven zijn hier duidelijk beïnvloed door een warmer klimaat. De afdronk was zelfs een beetje zoetig, met aroma’s van honing. Mijn voorkeur? De Franse Chenin Blanc, vanwege de aanwezige frisse zuren.

2. Torrontés versus Muscat

Door naar de volgende wijnen! Een Torrontés uit Mendoza, Argentinië (nieuwe wereld) tegenover een Muscat uit Languedoc-Roussilon, Frankrijk (oude wereld). Zowel de Torrontés als Muscat zijn erg geurige druiven met een sterk karakter. Ze lijken een beetje op elkaar. Daarom is het zo interessant om deze twee witte wijnen naast elkaar te proeven. De aroma’s spatten, van beide wijnen, het glas uit! In de Torrontés herkenden we aroma’s van rubber, stal en perzik. Een sterke geur én smaak, die aan parfum doet denken. In tegenstelling tot deze sterke aroma’s, was de afdronk kort. Niet veel complexiteit. De Muscat had daarentegen meer diepgang, met aroma’s van bloemen, lychee en abrikoos. De afdronk was redelijk lang. Mijn voorkeur? De Franse Muscat, vanwege de complexiteit.

3. Franse tegenover Chileense Carmenère

Na vier witte wijnen, gingen we nu door met de rode wijnen van de avond. Als eerste: een Carmenère uit Bordeaux, Frankrijk (oude wereld) tegenover een Carmenère uit Chili (nieuwe wereld). Ook weer een leuke combinatie, want de verschillen konden niet groter zijn! In de Franse Carmenère roken en proefden we aroma’s van rood fruit en kersen. De smaak: sappig en zacht. De Chileense Carmenère was daarentegen veel pittiger! De aroma die overheerste was groene paprika. De wijn rook ook een beetje stallig en peperig. Dit vertaalde zich in een pittige, kruidige smaak. Mijn voorkeur? De Chileense, want ik houd wel van pittige rode wijn 😉

4. Syrah of Shiraz?

Het vierde, en daarmee laatste, duo: een Syrah uit Australië (nieuwe wereld) versus een Shiraz uit de Rhône, Frankrijk (oude wereld). Huh, ‘Syrah’ of ‘Shiraz’? Ja, dat is dezelfde druif! Maar de uitspraak en spelling verschilt nogal per wijnland. En dat niet alleen: de smaak van de twee wijnen van deze avond verschilde ook! De Syrah uit Australië rook en smaakte jammig, met aroma’s van kruiden en gerijpt rood fruit. Lekker om iets gekoeld te drinken; ideaal als ‘borrelwijn’. Dat zegt eigenlijk ook genoeg over de complexiteit van deze wijn… die was niet zo hoog. Gewoon een lekkere, makkelijke wijn. Het Franse exemplaar had daarentegen wél meer diepgang. We herkenden aroma’s van bramen, laurierdrop en zoethout. Ook dat herkenbare ‘kruidje’ van de druif Shiraz, maar met een langere afdronk dan de Australische variant. Kortom: eleganter. Daarom had deze wijn ook mijn voorkeur.

Leerzame, maar vooral gezellige avond

We praatten nog even na over de wijnen en genoten van de borrelhapjes. Opvallend was dat de meerderheid van de Wijnclubleden een voorkeur had voor de oude wereld wijnen, omdat deze vaak meer diepgang hadden dan de exemplaren uit de nieuwe wijnwereld. Het was weer interessant om verschillende smaken te ontdekken. Maar het was vooral weer heel gezellig om dat met elkaar te mogen ervaren. Op naar de volgende Wijnclub-avond! Daar moeten we nog even op wachten, tot na de zomer: dinsdag 8 september. Het thema van die avond is onbekende wijnlanden… dat belooft weer een leuke proefsessie te worden!

Meer over Wijnclub Grand Cru

5 avonden, 5 verschillende thema’s. Wijnclub Grand Cru is opgericht door Smaakvermaak (Margret Weijers), in Limmen. Samen met zo’n dertien tot vijftien wijnliefhebbers proeven we iedere Wijnclub-avond diverse wijnen die bij een specifiek thema passen. Margret zorgt voor een format en begeleidt de avond. De leden van de Wijnclub nemen een fles wijn mee, inclusief informatie hierover. Voorwaarde voor deelname aan de club is minimaal SDEN 3 niveau (cursus voor het wijnbrevet gevolgd en/of examen gedaan). We zijn dus niet alleen wijnliefhebbers, maar ook wijnkenners! Dat maakt het ook zo leuk om lid te zijn van deze club: we weten waar we het over hebben én leren van elkaar. Bovendien is de sfeer bij Margret altijd goed: wijn proeven is leuk, dus humor en gezelligheid staan bovenaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: